Providers mogen geen diensten blokkeren

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor netneutraliteit. Als vaste internetproviders en telecomproviders diensten gaan blokkeren, heeft dat een negatieve invloed op de maatschappij. Fractieleden van het Europees Parlement: "Het Europees Parlement merkt op dat gebrek aan netneutraliteit zowel voor bedrijven en consumenten als voor de samenleving in haar geheel negatief uitpakt”. Providers mogen dan ook geen diensten blokkeren.

Hoewel de Parlementsleden via een Europese Richtlijn netneutraliteit verplicht zouden kunnen stellen voor alle Europese lidstaten, wil het Parlement dat de Europese Commissie, het kabinet van de Europese Unie, actie onderneemt. "Het zou iedereen ten goede komen als de Commissie een richtlijn opstelt voor de hele EU om ervoor te zorgen dat de bepalingen voor netneutraliteit die al in wetgeving staan, inclusief bepalingen voor de mobiele markt, worden toegepast en gehandhaafd", zeggen de parlementsleden in een statement.

Als eerste wettelijk geregelde netneutraliteit
De verantwoordelijke eurocommissaris voor deze wetgeving is Neelie Kroes. Deze Europese minister voor digitale ontwikkelingen zou een voorstel moeten doen om ervoor te zorgen dat netneutraliteit in de hele EU wordt gehandhaafd. Nederland krijgt waarschijnlijk als eerste Europese land een wettelijk geregelde netneutraliteit. De aangepaste Telecomwet is al door de Nederlandse Tweede Kamer goedgekeurd, maar de Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren.

Strenge datalimieten
Als dat gebeurt, geldt netneutraliteit voor alle nieuwe internet- en telefoonabonnementen vanaf 1 januari 2012. Voor bestaande abonnementen gaan de nieuwe regels pas in vanaf 1 januari 2013. Vanaf die datum mogen telecomproviders geen diensten als tethering of voip meer blokkeren. Inmiddels hebben alle telecomproviders al strenge datalimieten ingevoerd om te voorkomen dat het dataverbruik groeit. Ook in België zou netneutraliteit tot wet worden verheven.