Hulp voor consumenten bij vragen persoonsgegevens

De digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom heeft een website gelanceerd die consumenten helpt bij het opvragen van persoonlijke gegevens die bedrijven en organisaties hebben opgeslagen.

Via de Privacy Inzage Machine kunnen mensen onder andere banken, supermarkten, telecombedrijven en de Belastingdienst met een brief benaderen.

Onderzoek Radboud Universiteit
Ongeveer 70 procent van de bedrijven en instellingen reageert niet op dit soort verzoeken. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Teleurstellend resultaat
Studenten van de universiteit stuurden inzageverzoeken, maar het resultaat was ''teleurstellend'', aldus hun docent Jaap-Henk Hoepman. De reacties die wel binnen kwamen, waren onder de maat. Alleen bol.com en de gemeentelijke basisadministratie antwoordden naar behoren.

Iedereen moet zijn gegevens kunnen inzien
Volgens de wet moet iedereen die dat wil zijn gegevens kunnen inzien bij grote bedrijven en instellingen. Hoepman denkt dat ze echter weinig van dit soort verzoeken binnenkrijgen en dat ze daarom niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. "Het zit gewoon niet in hun proces.''